Dietetyczna cukinia faszerowana
Dietetyczna cukinia faszerowana kaszą, mięsem z indyka i warzywami. Bardzo delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Farsz pasuje również do papryki.
Cukinia faszerowana kaszą, mięsem i warzywami
Składniki dla 2 osób
- 2 średnie cukinie
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej
- 30dag mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła: tymianek, bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kaszę ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, dodać mięso mielone, startą marchewkę, koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Dusić do miękkości, dodać ugotowaną kaszę, dosmakować ziołami, solą i pieprzem. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek, posolić. Wydrążoną cukinię pokroić i dodać do farszu. Do łódek cukiniowych nakładać farsz. Piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe posypać pietruszką.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko :) Pycha! Dziękuję za udział w akcji "Danie pachnące ziołami"
OdpowiedzUsuń