czwartek, 13 sierpnia 2015

Dietetyczna cukinia faszerowana

Dietetyczna cukinia faszerowana kaszą, mięsem z indyka i warzywami. Bardzo delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Farsz pasuje również do papryki. 
Cukinia faszerowana kaszą, mięsem i warzywami 
Składniki dla 2 osób
  • 2 średnie cukinie 
  • 8 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 30dag mięsa mielonego z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory bez skóry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła: tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Kaszę ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, dodać mięso mielone, startą marchewkę, koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Dusić do miękkości, dodać ugotowaną kaszę, dosmakować ziołami, solą i pieprzem. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek, posolić. Wydrążoną cukinię pokroić i dodać do farszu. Do łódek cukiniowych nakładać farsz. Piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe posypać pietruszką.


Danie pachnące ziołami. Lato 2015

2 komentarze: