czwartek, 2 kwietnia 2015

Różowe jajka faszerowane

Różowe jajka bardzo ładnie prezentują się na stole. Marynata buraczana nie zmienia ich smaku pod warunkiem że nie moczą się zbyt długo. Intensywność koloru możemy zmieniać poprzez krótsze lub dłuższe moczenie jajek w zalewie buraczanej. Moje moczyły się godzinę i nie są zbyt intensywne. Można zostawić je na całą noc i kolor powinien być mocny, ale też więcej białka będzie różowe. Inspiracja tutaj, zmieniłam tylko farsz. 

Różowe jajka faszerowane 
  • 2 buraki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 4 jajka
  • 5 pieczarek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Buraki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i octem i gotować ok. 20 minut. Wystudzić i włożyć jajka na ok. 1 godzinę lub dłużej. Jajka wyjąć, wytrzeć, przekroić na pół, żółtka wyjąć. Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć do odparowania wody. Dodać do żółtek, wymieszać, dosmakować majonezem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Nakładać na wydrążone jajka. 



Wielkanocne Smaki - edycja VNiedocenione Jajko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz