Barszcz biały
Barszcz biały czy żurek? Czesto uważany za tę samą zupę, a czymś się różnią. Barszcz biały jest delikatniejszy gotowany na zakwasie pszennym, żurek jest wyraźniejszy w smaku i robiony na zakwasie żytnim. U mnie w domu na stole Wielkanocnym podaje się właśnie barszcz biały na żeberkach.
Barszcz biały
- 400g żeberek
- 2 litry wody
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- korzeń chrzanu
- szklanka zakwasu pszennego
- 2 łyżki śmietany
- koperek
- majeranek
- sól, pieprz
Żeberka zalać wodą, dodać obraną cebulę, czosnek, liść laurowy i korzeń chrzanu. Gotować ok. godzinę. Z wywaru można wyjąć cebulę i chrzan, wlać zakwas i gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i dosmakować koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz