wtorek, 7 kwietnia 2015

Barszcz biały

Barszcz biały czy żurek? Czesto uważany za tę samą zupę, a czymś się różnią. Barszcz biały jest delikatniejszy gotowany na zakwasie pszennym, żurek jest wyraźniejszy w smaku i robiony na zakwasie żytnim. U mnie w domu na stole Wielkanocnym podaje się właśnie barszcz biały na żeberkach. 
Barszcz biały
  • 400g żeberek 
  • 2 litry wody
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu 
  • szklanka zakwasu pszennego
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek 
  • majeranek 
  • sól, pieprz
Żeberka zalać wodą, dodać obraną cebulę, czosnek, liść laurowy i korzeń chrzanu. Gotować ok. godzinę. Z wywaru można wyjąć cebulę i chrzan, wlać zakwas i gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i dosmakować koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasą. 


Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz