Ciasto Latte Machiatto
Ciasto kawowe z lekkim kremem z serków homogenizowanych i śmietany. Przepis na to ciasta widziałam już na wielu blogach, jednak w kremie było mleko w proszku, którego nie lubię. Kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że musze je zrobić. Inspiracja
Ciasto Latte Machiatto
Biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżeczek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę ok. 30x35 i piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na pół.
Krem
- 400g serków waniliowych homogenizowanych
- 330ml śmietany 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny wymieszane w gorącej wodzie
Żelatynę zmiksować z serkami i ekstraktem, śmietanę ubić na sztywno i dodać do serków. Jeśli krem jest za mało słodki, to dodać trochę cukru pudru. Wstawić na chwilę do lodówki.
Poncz do nasączenia biszkoptów
- szklanka mocnej kawy
- 3 łyżki wódki
Dodatkowo
- 1,5 paczki biszkoptów
- kakao
Na dnie formy wyłożyć połowę biszkoptu, nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptami, które również nasączyć kawą. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, wyłożyć masę i biszkopty nasączone. Posypać kakao i wstawić do lodówki.
na pewno musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń