niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto Latte Machiatto

Ciasto kawowe z lekkim kremem z serków homogenizowanych i śmietany. Przepis na to ciasta widziałam już na wielu blogach, jednak w kremie było mleko w proszku, którego nie lubię. Kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że musze je zrobić. Inspiracja



Ciasto Latte Machiatto
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę ok. 30x35 i piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na pół.
Krem
  • 400g serków waniliowych homogenizowanych 
  • 330ml śmietany 36%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny wymieszane w gorącej wodzie
Żelatynę zmiksować z serkami i ekstraktem, śmietanę ubić na sztywno i dodać do serków. Jeśli krem jest za mało słodki, to dodać trochę cukru pudru. Wstawić na chwilę do lodówki.
Poncz do nasączenia biszkoptów
  • szklanka mocnej kawy 
  • 3 łyżki wódki
Dodatkowo
  • 1,5 paczki biszkoptów
  • kakao
Na dnie formy wyłożyć połowę biszkoptu, nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptami, które również nasączyć kawą. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, wyłożyć masę i biszkopty nasączone. Posypać kakao i wstawić do lodówki.





1 komentarz: