Frytki - uwielbiane przez dzieci i nie tylko, kaloryczne, tłuste i niezdrowe. Za to jeśli przygotujemy je w domu, upieczemy w piekarniku będą zdrową i smaczną przekąską lub dodatkiem obiadowym. Moja propozycja to frytki selerowe. Uwielbiam je, jak raz spróbujesz to się zakochasz! Są lekko słodkawe i delikatne w smaku. W 100g selera jest 21kcal, więc pół kilogramowy seler ma tylko 105kcal, z dwoma łyżkami oleju rzepakowego to 281kcal.
Frytki z selera
1 spory seler
2 łyżki oleju rzepakowego
zioła (tymianek, rozmaryn)
sól, pieprz
Selera obrać i pokroić w plastry, a następnie w słupki. Wrzucić do miski, frytki wymieszać z olejem, ziołami, solą i pieprzem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30-40 minut w 200 stopniach do zarumienienia.
Wygladaja bosko! Musze sprobowac koniecznie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na owocowe Crumble!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)