środa, 8 kwietnia 2015

Karkówka na kanapki

Domowa wędlina - karkówka na kanapki. Sklepowe szynki są nafaszerowane chemią, konserwantami, ulepszaczami i przeróżnymi wypełniaczami, a mięsa procentowo znajduje się naprawdę mało. Domowa wędlina jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Doprawienie mięsa trwa dosłownie 3 minuty, potem należy mięso odstawić (najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało) i pieczenie. Do mojej karkówki użyta jest sól peklowa, która sprawia, że mięso jest różowe a nie szare, a także przedłuża trwałość wędliny. Dodanie soli peklowej nie jest konieczne. 

Domowa wędlina - karkówka pieczona z czosnkiem 
  • 2kg karkówki
  • 3 łyżeczki soli peklowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek, oregano 
  • pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć mięso wraz z solą, pieprzem i ziołami lub czosnek pokroić w plasterki i powbijać w mięso. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Piec 2 godziny - na 1kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia w 180 stopniach. Ja piekłam w rękawie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz