niedziela, 29 marca 2015

Cytrynowa babka piaskowa

To moja ulubiona babka - bardzo sypka za sprawą dużej ilości mąki ziemniaczanej, o cudownym aromacie cytryny. Zdecydowanie najlepszy przepis. Można upiec również w formie na babkę z kominem.

Cytrynowa babka piaskowa
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masła dodać żółtka i miksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masła. Skórkę cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok również dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całością. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: