czwartek, 12 marca 2015

Sajgonki

Sajgonki, czyli krokiety wiosenne, to danie kuchni wietnamskiej. To moje pierwsze podejście do sajgonek i bardzo udane, wyszły smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania użyłam gotowej chińskiej mieszanki warzywnej, można oczywiście wszystko osobno przygotować. 
Sajgonki
Składniki na 30 małych sajgonek 
  • 30 płatów papieru ryżowego 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 750g mieszanki chińskiej (marchewka, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun, papryka)
  • 50g makaronu z fasoli Mung
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i sos sojowy, usmażyć na patelni. Dodać mieszankę chińską i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać starty świeży imbir. Makaron z fasoli Mung przygotować według instrukcji na opakowaniu, makaron pokroić na mniejsze części. Kurczaka, warzywa i makaron wymieszać, dosmakować solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość wystudzić, dodać surowe jajko i wymieszać. 
Płaty papieru ryżowego maczać przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, nakładać łyżkę farszu i zwijać w "krokieciki". Odstawić, aby woda obciekła. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (u mnie ok. 1cm oleju, nie muszą być smażone na głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chilli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz