niedziela, 1 marca 2015

Babeczki bananowe

Uwielbiam ciasto bananowe, robię je dosłownie w każdy weekend. Jego zaletą jest to że robi się je w 5 minut i nie trzeba używać miksera. Ostatnio postanowiłam ciasto podzielić i upiec jako babeczki. To był bardzo dobry pomysł, łatwiej je zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. 

Babeczki bananowe 
Składniki na ok. 20 babeczek

  • 3 banany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g orzechów włoskich 
Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Dodać jajko, olej, mąkę i orzechy, całość wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Ciasto wylać do foremek na muffinki i piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. 

5 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobiłam dokładnie takie same babeczki :D Tylko nie dodawałam orzechów :P

    OdpowiedzUsuń
  2. wychodzi 20 muffinek standardowej wielkosci? po ile gram maja te banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak foremki średniej wielkości. Banany też średnie, nie ważyłam, im większe tym bardziej wilgotne będzie ciasto :)

      Usuń