piątek, 13 lutego 2015

Domowe tortille kukurydziane

Kupić tortille bez chemii i ulepszaczy graniczy z cudem. Domowe tortille są najlepsze, wyrabianie ciasta nie jest łatwe, jednak odkryłam fajny sposób aby ułatwić sobie ten proces - wystarczy mąkę zaparzyć, czyli zalać wrzątkiem i wtedy zagniatać. Ciasto jest wtedy bardzo miękkie. Mąka kukurydziana jest wymieszana z pszenną, bo dzięki glutenowi zawartemu w pszennej tortille będą zwarte i nie będą się kruszyć. Z samej kukurydzianej mogłyby nie wyjść.

Tortille kukurydziane
składniki na ok. 10 tortilli
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej Piątnica
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanka wrzącej wody (w zależności od mąki może to być więcej wody)
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zalać wrzątkiem wymieszać łyżką, jak trochę przestygnie wyrobić ręką. Ciasto podzielić na równe części i rozwałkować na cienkie placki. Aby były równe i ładnie okrągłe, wykrajałam koła z talerzy. Patelnię rozgrzać i piec placki z obu stron po ok. 1 minucie z każdej strony. Tortille ciepłe są elastyczne i miękkie, kiedy stygną robią się twarde, aby były znów miękkie należy je podgrzać. 

3 komentarze:

  1. będę robić w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko w tym cieście jest obecność glutenu a co zrobić jeżeli nie może być glutenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z samą kukurydzianą, ale słyszałam, że się bardzo będą kruszyć. Proponuję zamiast pszennej dodać mąke ryżową lub inną bezglutenową + kukurydzianą

      Usuń