piątek, 20 lutego 2015

Zdrowa przekąska - orzeszki z ciecierzycy

Chrupiące orzeszki z ciecierzycy w pikantnej posypce to świetna alternatywa dla chipsów i orzeszków. Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe i sycące. Ciecierzyca zawiera dużo witamin i mikroelementów a także błonnik i żelazo. Można użyć gotowej ciecierzycy w puszce lub zwykłą namoczyć przez noc i ugotować.

Orzeszki z ciecierzycy 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól
Ciecierzycę przepłukać i odsączyć, dodać olej i przyprawy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 30 minut do zrumienienia. Podczas pieczenia mieszać, aby była przypieczona ze wszystkich stron.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie orzeszki, ale z ziołami prowansalskimi nigdy ich nie robiłam. Następnym razem na pewno dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne również dla alergików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, a tym bardziej tego nie próbowałam. Myślę, że się skuszę w niedługim czasie Ciekawe czy zasmakuję w takiej przekąsce? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciecierzyca leży w szafce i nie wiedziałam, jak ją spożytkować. Teraz wiem! Bardzo smakowita przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, super przekąska - chyba uda się ograniczyć chipsy do minimum ;)

      Usuń