sobota, 21 czerwca 2014

Pieczone pierogi kategoria kurczak

Pieczone pierogi z kurczakiem i warzywami to bardzo smaczna przekąska na imprezę lub danie na obiad. Pierogi podane z sosem czosnkowym.
Kategoria kurczak
Pieczone pierogi z kurczakiem i warzywami
  • niecała szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego Pudliszki 
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 20dag pieczarek
  • zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, warzywa również. Pierś podsmażyć na patelni, dodać pokrojone warzywa, a pod koniec smażenia koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Wystudzić. 
Ciasto rozwałkować, wykrawać koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 20-30 minut do zarumienienia. 

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz