Sezon na bób w pełni, warto z niego korzystać, bo jest bardzo zdrowy ale też bardzo smaczny. Zawiera dużo witamin, ale też białka i błonnika. Tak przygotowany bób może być dodatkiem do obiadu.
Bób z boczkiem, czosnkiem i koperkiem
- 1kg bobu
- 10dag boczku wędzonego lub szynki wędzonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, cukier
Zagotować wodę, dodać łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucić bób i gotować przez ok. 15-30 minut, w zależności od młodości bobu. Odcedzić, jeszcze ciepły obrać ze skórki, wtedy najłatwiej się obiera (można zostawić skórki). Boczek pokroić w paski, wrzucić na rozgrzaną oliwę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać bób i posiekany czosnek. Na koniec posypać koperkiem i dosmakować solą i pieprzem.
Zawsze gotowałam bób bez dodatków..ten jest pyszny , teraz tylko taki.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, pyszna wersja:)
Usuń