wtorek, 24 czerwca 2014

Bób z boczkiem i koperkiem

Sezon na bób w pełni, warto z niego korzystać, bo jest bardzo zdrowy ale też bardzo smaczny. Zawiera dużo witamin, ale też białka i błonnika. Tak przygotowany bób może być dodatkiem do obiadu.
Bób z boczkiem, czosnkiem i koperkiem
  • 1kg bobu
  • 10dag boczku wędzonego lub szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, cukier
Zagotować wodę, dodać łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucić bób i gotować przez ok. 15-30 minut, w zależności od młodości bobu. Odcedzić, jeszcze ciepły obrać ze skórki, wtedy najłatwiej się obiera (można zostawić skórki). Boczek pokroić w paski, wrzucić na rozgrzaną oliwę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać bób i posiekany czosnek. Na koniec posypać koperkiem i dosmakować solą i pieprzem. 


2 komentarze:

  1. Zawsze gotowałam bób bez dodatków..ten jest pyszny , teraz tylko taki.

    OdpowiedzUsuń