Przepis ten to kolejna propozycja w konkursie z olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go często w mojej kuchni zarówno do gotowania, jak i pieczenia.
Ciasto truskawkowe z olejem rzepakowym
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- 500g truskawek
- pół dużego jogurtu naturalnego ok. 200g
- 3-4 łyżki cukru w zależności od słodkości truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny + trochę wody
Podczas pieczenia w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wystudzić. Część truskawek pokroić w kawałki, resztę zmiksować z jogurtem naturalnym i cukrem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wstawić do lodówki aż masa zacznie lekko tężeć. Pokrojone truskawki wyłożyć na dno ciasta, wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyłożyć z keksówki i oderwać papier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz