sobota, 5 października 2013

Sok z czarnego bzu

Czarny bez ma wspaniałe właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C i działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo oraz detoksykująco. Warto pamiętać, że nie wolno spożywać czarnego bzu na surowo, ponieważ zawiera sambunigrynę, która działa toksycznie. Gotowanie i suszenie sprawia, że substancja ta jest rozkładana i staje się nieszkodliwa. Sok ten polecany jest przy spadku odporności i przeziębieniach. 

Sok z czarnego bzu
  • 3kg czarnego bzu
  • 1kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
Bez obrać z baldachimów, aby zostały same kuleczki (zielone koniecznie odrzucić). Bez umyć, przelać do garnka, dodać wodę i cytrynę pokrojoną w plastry i zagotować, gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut. Dodać stopniowo cukier i gotować jeszcze chwilę. Następnie przecedzić przez ściereczkę lnianą lub sitko o bardzo małych oczkach. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut. 
Sok robiłam na dwa sposoby w garnku oraz w sokowniku i obie metody się sprawdziły. 



9 komentarzy:

  1. Też zrobiłam ostatnio ten sok, miał być na późną jesień, zimę, a tymczasem dopadło mnie przeziębienie i musiałam jeden otworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie miałam okazji spróbować, mam nadzieję że kiedyś nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak nie jest jakiś rewelacyjny, ale jest bardzo zdrowy :) polecam

      Usuń
  3. Uwielbiam sok z czarnego bzu, kojarzy mi się z dzieciństwem, choć sama nigdy nie robiłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń