środa, 23 października 2013

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa obok brokułowej. Mam do niej sentyment bo tak naprawdę to od niej zaczęłam gotować. Zupa cebulowa to była moja pierwsza zupa jaką zrobiłam w życiu, była w nieco innej wersji i pamiętam że było to w gimnazjum. Zupa ta jest idealna na jesień, bo jest baardzo rozgrzewająca. 
Francuska zupa cebulowa
  • 500g cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 200ml białego wina
  • 1l bulionu warzywnego
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić w cienkie piórka, rozpuścić masło i smażyć cebulę na wolnym ogniu ok. 20-30 minut mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypaliła. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodać wino i smażyć do odparowania. Następnie wrzucić tymianek i bulion, gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać najlepiej z bagietką serową. 





3 komentarze:

  1. Uwielbiam cebulową i nie do końca wiem dlaczego, ale francuskiej cebulowej jeszcze nie robiłam... Zazwyczaj jadam w knajpach ;) Ale muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń