czwartek, 29 listopada 2012

Zupa ryżowa - ryżówka

Rozgrzewająca zupa ryżowa nie tylko na ból brzucha. Lekkostrawna, nieco gęsta po zmiksowaniu warzyw. Moja zupa wyszła nieco słodka, bo dodałam sporą ilość marchewki. 


Zupa ryżowa
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • Nać selera
  • Lubczyk
  • Sól, pieprz
  • 5 łyżek ryżu surowego
  • Koperek
Seler i lubczyk wrzucić do wody. Warzywa pokroić w kostkę, gotować do zrobienia bulionu warzywnego. Wszystkie warzywa zblendować w zupie. Dodać ryż i gotować do miękkości. Można dodać 3 łyżki groszku zielonego, jednak nie miałam akurat. Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem lub pietruszką.



1 komentarz:

  1. Ale fajowa zupka ;)
    Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń