niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekane ćwiartki ziemniaczków z ziołami prowansalskimi

Uwielbiam ziemniaki prawie w każdej postaci, no może oprócz takich z wody. Dziś zdrowsza wersja frytek. Można podawać jako dodatek do obiadu lub po prostu jeść same na kolację.

Zapiekane ćwiartki ziemniaczków z ziołami prowansalskimi
  • 1kg ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • sól, pieprz
Ziemniaczki pokroić w ćwiartki, polać odrobiną oliwy, posypać obficie solą, pieprzem i ziołami. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok. 1h do zarumienienia. 



5 komentarzy:

  1. ja dodaje jeszcze czosnek w ząbkach. uwielbiam takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za ziemniakami :) ale te wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. staram się nie jeść ziemniaków ale jakiś czas temu wróciły na mój stół i to właśnie w tej wersji.. Zadnych więcej gotowanych ziemniaków. Dokładnie tak samo je robię czasem używam też innych przypraw i potwierdzam są pyszne.

    OdpowiedzUsuń