środa, 21 listopada 2012

Sznycle grzybowe z kurczakiem

Pyszne kotleciki z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce kulinarnej. Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów.


Sznycle grzybowe

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 100g sera żółty
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • można dodać inne ulubione przyprawy

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w drobniutką kosteczkę. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski dodać ser, mięso, jajka i mąkę. Wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Na patelni rozgrzać olej, układać porcje formując płaskie sznycle (ręce lub łyżka do formowania muszą być mokre). Smażyć na rumiano po 5 minut z obu stron. 



4 komentarze:

  1. Też robiłam kiedyś podobne, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne placuszki z kurczaka z pieczarkami:)muszę takie zrobic,zapraszam do siebie na kurczaka nadziewanego.

    OdpowiedzUsuń
  3. mm.. prezentują się naprawdę smakowicie ; )

    OdpowiedzUsuń