wtorek, 23 grudnia 2014

Uszka wigilijne

Przepis na tradycyjne uszka wigilijne. Czasochłonne, ale pyszne, z grzybami własnoręcznie zbieranymi. Przepis na barszcz wigilijny tutaj
Uszka wigilijne
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
Farsz
  • 1litr suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
Suszone grzyby namoczyć i ugotować, zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić. Cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać grzyby, dosmakować solą i pieprzem.
Przesiać mąkę, dodać jajko, masło oraz sól, dolewać wodę i zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować, wykrawać małe koła, nakładać farsz i lepić uszka. Gotować w gotującej się osolonej wodzie. 

Wigilia 2014

1 komentarz: