czwartek, 25 grudnia 2014

Strucla makowa

Ta strucla makowa u mnie w domu to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z duża zawartością maku i bakalii. Przepis na 2 dość spore strucle.


Strucla makowa
  • 500g mąki
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 30g drożdży
  • 1 białko do smarowania
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 500g maku
  • 200g cukru
  • 50g masła
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki, orzechy, powidła
Mak gotować we wrzątku ok. 20 minut, odcedzić, zmielić na maszynce 2 razy, wymieszać z cukrem, masłem, powidłami, skórką i bakaliami.
Zrobić zaczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać utarte jajka i wyrobić ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ścianek naczynia odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować placek, wyłożyć masę makową i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć do formy, posmarować wierzch białkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut. 

Wigilia 2014

4 komentarze:

  1. w tym roku odpuściłam sobie struclę. Ale uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie to wygląda i z chęcią będę się przygotowywał do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A o jakie dokładnie chodzi? bo wyświetliło się mnóstwo różnych

      Usuń