niedziela, 14 grudnia 2014

Karkówka pieczona z sosem

Karkówka pieczona w rękawie, bardzo miękka i rozpływająca się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa. 
Karkówka pieczona z sosem
  • 1kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oregano, rozmaryn, słodka papryka
  • sól, pieprz

Mięso najlepiej na noc natrzeć przyprawami, obłożyć pokrojonym czosnkiem i cebulą. Przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1h i 20 minut w 180 stopniach. Powstały sos odlać i zagotować, można odparować do zgęstnienia lub zagęścić mąką ziemniaczaną. Wlać 1/4 szklankę zimnej wody i wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczaną, wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego się sosu cały czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz