niedziela, 22 grudnia 2013

Wieniec cynamonowy

Pyszny drożdżowy, pachnący cynamonem wieniec. Zniknął bardzo szybko, zdążyłam zrobić jedno zdjęcie.


Wieniec cynamonowy
Inspiracja 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 20g drożdży świeżych
  • 350g mąki pszennej
  • 50g masła topionego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Zrobić zaczyn. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto z resztą składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
  • 50g masła topionego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem stopionym (zostawić trochę), posypać cynamonem i cukrem (dość obficie). Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Następnie rozciąć wzdłuż zrolowanego ciasta, ale nie do końca. Dwa końce zapleść i utworzyć wieniec. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masła i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.

3 komentarze:

  1. Cudowny - już wyobrażam sobie jego smak z ciepłym mlekiem o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń