sobota, 20 kwietnia 2013

Kotlety pieczarkowe

22 kwietnia obchodzony jest Światowy dzień pieczarek, więc to idealna okazja na kotlety pieczarkowe. Kotleciki wychodzą pyszne i smakują zarówno na ciepło jako obiad, jak również na zimno. 

Kotlety pieczarkowe
Składniki dla 2 osób (4 kotleciki małe)
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki otrębów owsianych Sante
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, cebulę tak samo, posolić aby pieczarki puściły sok. Podsmażyć razem chwilę do odparowania wody. Wystudzić lekko, aby nie były gorące (mogą być ciepłe). Dodać jajko, bułkę tartą, otręby i szczypiorek. Dosmakować solą, pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej lub otrębów. Formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małej ilości oleju.




4 komentarze:

  1. fajny przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki pieczarkowe to świetny sposób na uczczenie pieczarkowego święta! Dziękuje za dodanie wpisu do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety pieczarkowe lubię bardzo, szczególnie z jakimś fajnym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Uwielbiam pieczarki i wszelkie wymyślne kotleciki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń