wtorek, 16 kwietnia 2013

Gofry maślankowe

Została mi maślanka  z bananowych pancake'ów i szukałam jakiegoś przepisu na dalsze jej wykorzystanie, znalazłam przepis na pyszne maślankowe gofry Tutaj. Gofry na maślance są chrupiące i delikatne w smaku. Nie są tak ciężkie jak te na maśle.



Maślankowe gofry

Składniki na ok. 16 gofrów

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szkl. mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 2 jajka
Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać, a następnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać i nakładać na rozgrzaną gofrownicę. 



  • 4 komentarze:

    1. gofry ... zawsze chciałam mieć gofrownicę, ale cóż jakoś tak wyszło że nie mam więc z ogromnym smakiem patrzę na Twoje :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Hehehe na samą myśl o gofrach ślinka mi cieknie. Nie wiem nawet jakim cudem trafiłam na Pani stronę, widać dziwnym zbiegiem okoliczności mój mózg mi podpowiada, żeby poszukać przepisu na gofry. Ale jak szaleć to szaleć, ja jeszcze dam bitą śmietanę i poleje syropem owocowym jak paola robi :P

      OdpowiedzUsuń
    3. na maślance mistrzowskie pankejki wychodzą toteż gofry musiały być super!

      OdpowiedzUsuń