sobota, 27 kwietnia 2013

Ciasto Marysieńka

Sprawdzone ciasto Marysieńka siostry Anastazji. Biszkopty kakaowe przełożone masą budyniową i ciastem z białek i orzechów. 


Ciasto Marysieńka

Ciemne biszkopty

  •  7 jajek
  •  1 szklanka cukru
  •  2 pełne łyżki sypkiego kakao
  •  5 pełnych łyżek mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Placek z orzechami 

  •  25 dag włoskich orzechów
  •  5 białek
  •  20 dag cukru kryształu
  •  1 1/2 łyżki miodu
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka mąki pszennej
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem 

  •  1/2 l mleka
  •  1 cukier waniliowy
  •  5 żółtek
  •  20 dag cukru
  •  1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  25 dag masła
Polewa
1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)

1 łyżeczka masła (polewa)


Ciemne biszkopty.

 1. Białka ubić na sztywną pianę

 2. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę z proszkiem i wymieszać

 3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.

 4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części lub upiec na 2 razy.



Ciasto orzechowe 

 1. Białka ubić z cukrem

 2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.

 3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.



Krem 

 1. Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym

 2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. 

 3. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. 

 4. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. 



Przełożenie placka.

 I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część).

 Wierzch przyozdobić polewą kakaową. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. 

5 komentarzy:

  1. mniam mniam :) lubię takie budyniowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie przekładańce :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy piekarnik przed włożeniem wkładki orzechowej powinien już być rozgrzany do 180*, czy możne być rozgrzewający się (włączony około 5 min, przed włożeniem blaszki z ciastem do piekarnika)?
    Dziękuję za cenną dla mnie wskazówkę:)
    Pozdrawiam Joasia

    OdpowiedzUsuń