niedziela, 13 marca 2016

Sałatka warstwowa z brokułem

Sałatka warstwowa z brokułem, pieczarkami, jajkami i szynką. Bardzo smaczna i kolorowa, pięknie prezentuje się na stole. Idealna na zbliżające się święta.
Inspiracja 




Sałatka warstwowa z brokułem
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 30dag szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • brokuł
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypiorek
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażyć na łyżce oleju do momentu aż cała woda odparuje, wystudzić. Ugotować jajka na twardo, oddzielić białka i żółtka, pokroić drobno, żółtka i białka (osobno) doprawić solą i pieprzem, dodać po łyżce jogurtu i majonezu. Brokuły gotować ok. 6 minut, drobno pokroić i również doprawić pieprzem, jogurtem i majonezem. Szynkę pokroić w kostkę. Sałatkę układać warstwami - na dół miski wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą, następnie białka jajek, szynka, brokuł, żółtka. Całość posypać szczypiorkiem i wstawić do lodówki. 

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na sałatkę, na świątecznym stole prezentowałaby się znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujące, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń