piątek, 25 marca 2016

Zupa chrzanowa

Bardzo smaczna zupa chrzanowa o konsystencji kremu, która może gościć na stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale również przez cały rok. Zupa jest dość ostra dzięki chrzanowi i rozgrzewająca. 

Zupa chrzanowa
  • 2 pory 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki startego chrzanu (ze słoiczka)
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Pory, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz podsmażone pory, cebulę i czosnek. Gotować do miękkości. Wyłowić ziele i liścia. Dodać chrzan, gałkę muszkatołową, śmietanę, doprawić solą, pieprzem i całość zmiksować.




8 komentarzy:

  1. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  6. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać


    OdpowiedzUsuń
  7. Można by wiele o tym przepisie mówić ale na pewno nie to że nie jest smaczny. Ja dodatkowo używam Ninja Kitchen żeby to wszystko miało lepszy smak. Kupiłem to używając Gutscheine o 20% taniej i jestem bardzo zadowolony.

    OdpowiedzUsuń