piątek, 25 marca 2016

Zupa chrzanowa

Bardzo smaczna zupa chrzanowa o konsystencji kremu, która może gościć na stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale również przez cały rok. Zupa jest dość ostra dzięki chrzanowi i rozgrzewająca. 

Zupa chrzanowa
  • 2 pory 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki startego chrzanu (ze słoiczka)
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Pory, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz podsmażone pory, cebulę i czosnek. Gotować do miękkości. Wyłowić ziele i liścia. Dodać chrzan, gałkę muszkatołową, śmietanę, doprawić solą, pieprzem i całość zmiksować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz