sobota, 26 marca 2016

Babka cytrynowa piaskowa

Pyszna piaskowa i mocno cytrynowa babka. Wykonanie jest szybkie i proste.

Babka cytrynowa piaskowa
  • 150g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny + skórka z cytryny 
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do masy. Przesiać mąkę i proszek i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach. 

8 komentarzy: