Inspiracja
Dietetyczny pasztet z selera
- 2 średnie selery
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 szklanka Bio płatków jęczmiennych Zielony Smak
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wody
Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.
Musi być pyszny... :-)
OdpowiedzUsuń