poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zupa z fasolą Mung

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady. Dodałam kmin rzymski, które sprawia że zupa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i aromatyczna. Fasola mung jest źródłem wartościowego białka i błonnika, a także wielu witamin, usuwa toksyny z organizmu. Szybko się gotuje i nie trzeba jej moczyć. 

Zupa z fasolą Mung
  • 1 szklanka fasoli mung Piątnica
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • por
  • cebula
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • przecier pomidorowy
  • 2 litry wody
  • szczypta kuminu, papryki słodkiej i ostrej
  • sól, pieprz
Do gotującej wody wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i pora, gotować do uzyskania wywaru. Następnie dodać fasolę mung, po 15 minutach dorzucić kaszę i gotować do miękkości. Fasola powinna być miękka po ok. 30 minutach bez moczenia. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem. 


Zimowy obiad wegańskiNiskokaloryczny styczeń
 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię fasolę mung ale nigdy jeszcze nie jadłam z nią zupy :) Czas więc spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam fasoli mung, właśnie poczytałam o niej trochę i chyba czas w końcu spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowała mnie ta zupa, dzisiaj robię właśnie taką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fasolka mung ma wyjątkowo delikatny smak, pycha zupa!

    OdpowiedzUsuń