piątek, 16 stycznia 2015

Wege flaczki z boczniaka

Wegetariańska wersja tradycyjnej polskiej zupy, "flaki" zastąpione są przez boczniaki. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej wersji warto takiej spróbować, smakują prawie identycznie, a są smaczne i zdrowe. Boczniaki zawierają wiele witamin i substancji mineralnych. 
Flaczki z boczniaka
  • 400g boczniaka
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • papryka słodka, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, kurkuma 
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
Jedną cebulę, pietruszkę, pora, marchewki, seler pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do uzyskania wywaru. Boczniaka pokroić w paski, a cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dorzucić do wywaru. Dosmakować majerankiem, papryką słodką, gałką, imbirem, solą i pieprzem (można użyć gotowej przyprawy do flaków). 


Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz