Wege flaczki z boczniaka
Wegetariańska wersja tradycyjnej polskiej zupy, "flaki" zastąpione są przez boczniaki. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej wersji warto takiej spróbować, smakują prawie identycznie, a są smaczne i zdrowe. Boczniaki zawierają wiele witamin i substancji mineralnych.
Flaczki z boczniaka
- 400g boczniaka
- 2 cebule
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- pół selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- papryka słodka, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, kurkuma
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Jedną cebulę, pietruszkę, pora, marchewki, seler pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do uzyskania wywaru. Boczniaka pokroić w paski, a cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dorzucić do wywaru. Dosmakować majerankiem, papryką słodką, gałką, imbirem, solą i pieprzem (można użyć gotowej przyprawy do flaków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz