Zupa z fasolą Mung
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady. Dodałam kmin rzymski, które sprawia że zupa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i aromatyczna. Fasola mung jest źródłem wartościowego białka i błonnika, a także wielu witamin, usuwa toksyny z organizmu. Szybko się gotuje i nie trzeba jej moczyć.
Zupa z fasolą Mung
- 1 szklanka fasoli mung Piątnica
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- por
- cebula
- 3 łyżki kaszy pęczak
- przecier pomidorowy
- 2 litry wody
- szczypta kuminu, papryki słodkiej i ostrej
- sól, pieprz
Do gotującej wody wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i pora, gotować do uzyskania wywaru. Następnie dodać fasolę mung, po 15 minutach dorzucić kaszę i gotować do miękkości. Fasola powinna być miękka po ok. 30 minutach bez moczenia. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.
Bardzo lubię fasolę mung ale nigdy jeszcze nie jadłam z nią zupy :) Czas więc spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam fasoli mung, właśnie poczytałam o niej trochę i chyba czas w końcu spróbować. :)
OdpowiedzUsuńZainspirowała mnie ta zupa, dzisiaj robię właśnie taką:)
OdpowiedzUsuńfasolka mung ma wyjątkowo delikatny smak, pycha zupa!
OdpowiedzUsuń