sobota, 17 stycznia 2015

Ciasto bananowe

Ciasto to robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi. Jeśli macie nadmiar bananów a w dodatku już robią się ciemne to idealny moment na zrobienie tego ciasta. Banany powinny być bardzo dojrzałe, tak aby bez problemu się dało je zgnieść. Dojrzałe banany nadadzą ciastu słodyczy, dlatego nie należy dawać dużo cukru. Ciasto wychodzi wilgotne i smaczne, czuć w nim aromat bananów. Zaletą też jest bardzo szybkie przygotowanie, które zajmuje dosłownie 5 minut. 
Ciasto bananowe

  • 3 banany
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 60g orzechów
  • 40g żurawiny Piątnica
Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Dodać jajko, masło, mąkę, orzechy i żurawinę, całość wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Wylać do keksówki o wymiarach 10x30cm i piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. 



5 komentarzy:

  1. Identyczny przepis jest na stronie Moje wypieki Doroty Świątkowskiej.
    też z niego korzystam i nawet smaczne to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten przepis mam z jakiejś gazetki kulinarnej, ale w sieci jest bardzo popularny :) Dorzuciłam od siebie suszoną żurawinę, Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo lubię to ciacho, idealne do szklaneczki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam chlebki bananowe, a ten wygląda po prostu bosko! :)

    OdpowiedzUsuń