sobota, 3 stycznia 2015

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Przepis na ikeowe szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Proporcje zmniejszyłam o połowę i tak wyszło bułeczek dość sporo. Pięnie pachną i wyglądają i są bardzo smaczne. 
Oryginalny przepis Ikea
Bułeczki cynamonowe Kanelbullar 
Składniki na ok. 30 bułeczek
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 75g masła roztopionego
  • 70g cukru
  • 500g mąki
Nadzienie
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • białko do smarowania
Zrobić zaczyn, do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Odstawić na kilka minut to wyrośnięcia. Do mąki i roztopionego masła dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie zrobić nadzienie - masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem. 
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i można posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 

9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie!
    Prawie czuję, jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je. Śliczne Ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar je zrobić od... ho, ho ho.. ciągle mi wypadają z głowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, bardzo takie lubię :) Tobie wyszły cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają. :)
    Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń