środa, 30 lipca 2014

Sałatka z cukinii z chilli i czosnkiem

Przepis na sałatkę z cukinii z chilli i czosnkiem dostałam od cioci. Robiłam według tego przepisu również ogórki. Jest słodko-ostra i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Według przepisu nie trzeba pasteryzować sałatki, zapewne dzięki dodatkowi oleju, który tworzy ochronę przed psuciem się. 
Sałatka z cukinii z chilli i czosnkiem
  • 2kg cukinii
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 główki czosnku
  • Zalewa:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki octu 
  • 6 łyżek oleju
Cukinię pokroić dowolnie, ja zrobiłam "wstążki" na obieraczce do warzyw. Posolić dwoma łyżkami soli i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odcedzić wodę, dodać pokrojony w plastry czosnek i łyżeczkę chilli, wymieszać. Ugotować zalewę z cukru, octu i oleju, gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 12 godzin. Zimną sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i gotowe. Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Z podanych porcji wychodzi ok. 5-6 słoików. 



Cukinia 2014Przetwory

4 komentarze:

  1. Szukalam przepisu na kechup z cukinii i tak oto zostanę u Ciebie...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta sałatka :)

    Zapraszam do siebie przy okazji :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na cukinię w pełni. Nie sposób nie wykorzystać takiego przepisu. Jeśli bez pasteryzacji to ile może bezpiecznie postać w lodówce, jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń