niedziela, 13 lipca 2014

Wędlina z szynkowara

Niedawno nawiązałam współpracę z firmą Tradismak, otrzymałam szynkowar i zabrałam się do robienia domowej wędliny. Często robiłam wędlinę domową pieczoną w piekarniku, ale z szynkowara jest zdecydowanie lepsza. Moja propozycja to drobiowa wędlina z piersi i udek z kurczaka. Wyszła pyszna. 
Wędlina drobiowa
  • 1 filet z piersi kurczaka (200g)
  • 600g mięsa obranego z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka soli do peklowania
  • 3 łyżeczki przyprawy John
  • 4 łyżeczki żelatyny
Mięso z udek pokroić w kostkę, pierś zostawić w całości. Mięso wymieszać z solą peklową, przyprawami i żelatyną. Dokładnie wymieszać. Filet z piersi włożyć na dno, a mięso z udek na filet, zamknąć klamrą dociskową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkowar włożyć na chwilę do gorącej wody i wyjąć gotową szynkę. 


4 komentarze:

  1. Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest jak szynkowar:) Często robię sama wędlinę, zawsze piekę w piekarniku. Chciałabym wypróbować to narzędzie, bo wygląda na fajną rzecz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wędlina wychodzi pyszna :)

      Usuń