niedziela, 4 lutego 2018

Zupa krem z pomidorów 150kcal

Pyszna gęsta zupa krem z pomidorów. Można użyć w sezonie świeżych pomidorów, a zimą najlepiej tych z puszki. Porcja ma ok. 100kcal, jeśli dodamy 2 łyżki ugotowanego ryżu brązowego to porcja będzie mieć ok. 150kcal.


Zupa krem z pomidorów z puszki
  • 2-3 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy 
  • 500ml bulionu warzywnego 
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, zeszklić i dodać pomidory w puszce i bulion warzywny. Gotować ok. 30 minut, aż pomidory się rozpadną. Zmiksować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, najlepiej świeżą bazylią. Można podać z brązowym ryżem, wtedy zyskujemy pełnowartościowy i bardzo syty posiłek. 

1 komentarz: