sobota, 20 sierpnia 2016

Schab w sosie kurkowym

Sezon na kurki trwa w najlepsze, to bardzo popularne i smaczne grzyby. Zapraszam na duszony schab w sosie kurkowym.

Schab w sosie kurkowym 
  • 4 plastry schabu 
  • 400g kurek 
  • cebula
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz
Mięso rozbić, dosmakować solą i pieprzem, obsypać mąką i usmażyć, odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Kurki dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki dodać do cebuli, smażyć razem. Dorzucić schab, ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą i dusić ok. 30 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec dodać śmietanę, dosmakować solą i pieprzem i posypać natką pietruszki. 

3 komentarze: