niedziela, 21 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami

Smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Ciasto ucierane ze śliwkami
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 170g stopionego wystudzonego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 600g śliwek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę i stopione masło. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 22x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. 




1 komentarz: