poniedziałek, 19 października 2015

Sok z cytryńca chińskiego

Cytryniec to pnącze pochodzące z Chin, nazywaną jagodą życia. Cytryniec posiada wiele właściwości - zawiera dużo witaminy C, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, układ nerwowy, na pracę mózgu, ostrość widzenia, poprawia odporność organizmu, chroni wątrobę, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Sok można dodawać do herbaty, smakuje jak cytryna. 


Sok z cytryńca chińskiego
  • 3kg cytryńca chińskiego
  • 1 kg cukru 
  • 250ml wody
Sok robiłam w sokowniku, ale można również zagotować w garnku. Owoce cytryńca włożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować do momentu aż owoce puszczą sok. Przecedzić, nalewać sok do słoiczków i pasteryzować ok. 20 minut. 





3 komentarze:

  1. Brzmi smacznie i zdrowo. Lubię takie "wynalazki" tylko gdzie kupić owoce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam od cioci, która ma cytryńca w ogrodzie, ale wiem że można kupić na targowiskach

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma piękny kolor :)
    Nigdy o cytryńcu nie słyszałam...

    OdpowiedzUsuń