Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
- 1kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 185g mąki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot).
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i tak też na pewno wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i tak też na pewno smakuje :)
Usuń