niedziela, 24 maja 2015

Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym z kruszonką. Połączenie truskawek i rabarbaru jest znakomite. Całość dopełnia słodka i chrupiąca kruszonka. Już stało się moim ulubionym ciastem z rabarbarem. Polecam! Przepis od Bajaderki

Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
  • 1kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
  • 185g mąki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać całość, następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić. 
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot). 
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach. 



Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze: