czwartek, 13 lutego 2014

Drożdżowe serca na Walentynki

Na walentynki przygotowałam drożdżowe serca z dżemem truskawkowym. Pasują fantastycznie na śniadanie do kubka kawy.

Drożdżowe serca
Składniki na zaczyn:
  • 50g drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
Wyrobić ciasto z podanych składników i zaczynu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Podzielić na kulki. Rozwałkować kulkę, posmarować cienko dżemem, zwinąć w rulonik. Zgiąć na pół. Rozciąć 3/4 ciasta i rozwinąć w kształt serca. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach. 


Słodkie Walentynki 2014

3 komentarze: