niedziela, 17 listopada 2013

Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną, miodem i siemieniem lnianym to zdrowa i pyszna przekąska. Przepis pochodzi z Małej Cukierenki w nieco zmodyfikowanej wersji.

Ciastka owsiane z żurawiną

  • 1 opakowanie żurawiny suszonej (120g)
  • 1,5 szklanki płatkow owsianych Sante
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
Żurawinę pokroić nożem na nieco drobniejsze kawałki. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. 



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurawinę, akurat ciasteczek owsianych jeszcze z nią nie robiłam, ale coś czuję, że niedługo to się zmieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, nigdy nie jadłam takich ciasteczek. :)

    Mam nadzieję że wpadniesz do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy dodatek do ciasteczek owsianych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią pochrupałabym takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się wspaniale, a że bardzo lubię ciastka owsiane to takie z żurawiną z chęcią bym zjadła : )

    OdpowiedzUsuń