niedziela, 24 listopada 2013

Piegusek

To ciasto to sposób na pozbycie się białek. Zbieram białka w pojemniku w zamrażarce i dokładam kiedy nadarza się okazja. Kiedy uzbiera się ich sporo robię właśnie to ciasto lub ciasteczka. Przepis jest banalnie prosty i nazwany szklankowym plackiem. Przygotowuje się go w 10 minut. 
Piegusek
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto w keksówkę (10x30cm) i piec w piekarniku ok. 40 minut w 180 stopniach. 

Polewa czekoladowa
  • 1 tabliczka czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuścić razem, polać wystudzone ciasto. 



11 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda z polewą! Chętnie wyczaruję takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście szybkie, łatwe i ekonomiczne ciacho : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto musi być znakomite i bardzo delikatne dzięki tym białkom :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne *_* bardzo lubię ciasta z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię wersję wegańską, więc akurat białka mi się nie przydają. ale strasznie lubię to ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiła, ale chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łatwy, a jak pięknie się prezentuje. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego pieguska : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny pomysł, koniecznie muszę spróbować koniecznie! Nie wpadlabym na to ul żeby zamrozić białka. Nic sie z nimi nie dzieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie dzieje, na często mrożę bo szkoda wyrzucić i dokładam kolejne, kiedy uzbiera się już sporo można zrobić właśnie takie ciasto :)

      Usuń