czwartek, 30 maja 2013

Dietetyczny sernik na jogurtach

Pyszny, delikatny i dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych i spodzie z otrębów. Smakuje jak prawdziwy sernik. I o dziwo smakował mojej rodzince, mimo że był "odchudzony", zniknął w ciagu jednego dnia:)



Dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych 
Składniki na tortownicę o śr. 21cm

Ciasto:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka

Masa "serowa"

  • 2 duże jogurty naturalne (po 400g)
  • 4 białka
  • 1//2 szklanki cukru lub stewii
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)  
  • szczypta soli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować papier masłem. Wszystkie składniki na spód wymieszać i wylać na papier. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać budynie w proszku i jogurty naturalne, zmiksować wszystkie składniki. Masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki. 



40 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę cudownie, a jeśli jest odchudzony to pochłonęłabym go w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale przepysznie wygląda :) w ogóle nie pomyślałabym, że jest dietetyczny... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na bardzo puszysty, a takie serniki lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale nie wygląda na dietetyczny, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy ten serniczek, aż trudno uwierzyć, że taki odchudzony, wygląda jak taki normalny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądem przypomina tradycyjny serniczek :)
    no no takie ciacho w sam raz na lato, kiedy żal objadać się słodkościami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie serniki, choć zdziwiły mnie jogurty w masie - dałabym głowę, że to ser! Tak czy siak, efekt jest zadowalający :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! A mogę wiedzieć jakiego jogurtu dodałaś? Greckiego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłego jogurtu naturalnego

      Usuń
    2. ile cukru nalezy dac do masy serowej? 1 szklankę, 2 czy 1/2?

      Usuń
  9. Wygląda jak pełnoprawny sernik, nie dziwię się, że zniknął błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Ci bardzo za zaproszenie!:), sernik wygląda rewelacyjnie i na pewno taki zrobię wg Twojego przepisu!!! Pochwalę się jak mi wyszedł:), Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej!
    Chciałabym dodać do serniczka ananas. I stąd pytanie- czy lepiej pokłaść na wierzch plastry, czy wkroić do masy? :)
    Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma różnicy, ale na wierzchu będą efektownie wyglądać :)

      Usuń
  12. stevia jest słodsza od zwykłego cukru? tyle samo jej dodać??:)
    Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Stevia jest słodsza, zależy jaką się posiada. Jeśli w proszku to myślę że 2-3 łyżki wystarczą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam Stevie w proszku, ale kupiłam taką prawdziwą, a nie sklepową, gdzie Stevii jest niewielki procent a reszta to maltoza (czytajcie składy!). Do mojej Stevii załączona jest łyżeczka, bardzo mała- nawet jedna taka łyżeczka to byłoby za dużo na blachę placka.

      Usuń
  14. ...czy ktoś pokusił się, aby obliczyć kalorie tego serniczka?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1620. Chyba, że bez cukru, a ze stevią (ale tą prawdziwą, która ma 0 kcal! a nie tę, którą wciskają nam w sklepach) - wtedy aż 400cal mniej, czyli 1220 :)

      Usuń
  15. Po co piec spód na otrębach jak do masy serowej i tak dodaje się mąkę pszenną? (budynie ;) )
    Dodają aż 260 kcal, nie da się ich ominąć? Może opłacalniej byłoby zamienić jogurty na ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W budyniu jest mąka ziemniaczana, nie pszenna.

      Usuń
  16. Siedzi w piekarniku, dam znać czy dobry :)
    Pierwszy mój wypiek ze Stevią, ciekawa jestem, czy będzie ok :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ile kcal ma porcja takiego sernika?

    OdpowiedzUsuń
  18. czy jest możliwość aby dodać do sernika brzoskwinie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale najlepiej dać małe kawałki tak aby ciasto nie opadło, bo brzoskwinie są ciężkie

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Da radę zrobić bez miksera ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale trzeba się liczyć z tym, że białka trzeba ubić ręcznie trzepaczką

      Usuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest rewelacyjny, już robiłam go 2 razy i jak wygląda tak smakuje, dziś go robię jeszcze raz tylko dodałam troszkę rodzynek.Genialny przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Ile w przeliczeni na zwykły słodzik należy dodać pastylek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam nigdy ze słodzikiem w pastylkach, więc nie pomogę

      Usuń
  24. W przepisie jest 1/2 czy 1 lub dwie szklanki cukru?

    OdpowiedzUsuń
  25. Sernik bardzo dobry :) zniknął w mgnieniu oka :) upiekłam już ich kilka. Bardzo dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam, Kamila

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bardzo apetycznie :) Mam w planie dodać do niego dwa banany:) Dam potem znać jak wyszedł (jak już go zjemy) ;)

    OdpowiedzUsuń