poniedziałek, 6 maja 2013

Miód z mniszka lekarskiego

Przegladając gazety natknęłam się na artykuł o ziołach. Zaciekawił mnie przepis na miód z mniszka lekarskiego - czyli tzw. mlecza. Na moim podwórku żółci się od mleczów tak więc postanowiłam spróbować zrobić taki miód. Przygotowanie takiego miodu jest bardzo tanie, bo potrzebne do niego są cytryny i cukier. Miód z mniszka oczyszcza organizm, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, leczy kaszel i ból gardła, chrypkę, dobrze działa na przemianę materii i na wątrobę. Najlepiej słodzić nim herbatę. I smakuje naprawdę jak miód!



Miód z mniszka lekarskiego
  • ok. 400- 500 kwiatów mniszka lekarskiego 
  • 2-3 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Kwiaty zebrać najlepiej na łące lub podwórku z daleka od dróg. Ja zrywałam na oko.

Kwiaty wysypać na gazetę i poczekać aż robaczki, mrówki i inni mieszkańcy wyprowadzą się:)

Przełożyć do garnka emaliowanego, zalać litrem wody i dodać wyczyszczone i pokrojone w plastry (wraz ze skórką) cytryny.

Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 24 godziny. Po tym czasie mniszka odcedzić przez sito, a najlepiej przez  gazę, aby nie było żadnych paproszków.

Zagotować wywar, przestawić na mniejszy ogień i dodawać cukier cały czas mieszając. Gotować ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie na łyżce powinno się zauważyć że gęstnieje. Przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.  




10 komentarzy:

  1. też myślałam żeby zrobić taki miód :) a te kwitnące mlecze mnie kuszą

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja w sobotę wydziabałam tyle mleczy z trawników na działce. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam w planach zrobienie takiego miodu w tym sezonie :) A Twój wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. taki domowy miodzik to super sprawa! przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego! Nie miałam pojęcia o istnieniu takiego miodu, a szkoda :) i szkoda, że takie naturalne przetwory są coraz mniej znane...

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja babcia zawsze taki robiła:) Ja również przygotowywałam już ten miodek, w zeszłym roku. W tym roku także powtórka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ciekawie :) powiedz mi, ile wyszło Ci słoiczków z takiej ilości kwiatów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 takie słoiczki jak na zdjęciu i 2 małe jak po chrzanie.

      Usuń
  8. Jestem w trakcie robienia tego miodu i już czuję że będzie przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. moja mama kiedyś robiła często jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń