niedziela, 7 października 2012

Chili con carne - kuchnia meksykańska

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, jest to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i smaczne. Podawane z ryżem lub tortillą, smakuje również samo jako gęsta zupa.
Chili con carne
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ puszki fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne
W niedużym garnku poddusić mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dusić cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe. 



7 komentarzy:

  1. Bardzo proszę :) jest naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio robiłam i całkiem smacznie ywszło

    OdpowiedzUsuń
  3. no to juz mam pomysł na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię kuchnię meksykańską i chilli con carne również!

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę koniecznie spróbować tą meksykańską zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie prowadzisz Bloga!
    Masz bardzo interesujące posty :-)
    Fajnie, że udało mi się na Ciebie trafić, będę miał co przeglądać w wolnych chwilach.
    Mam nadzieje, że ta ciężka praca włożona w prowadzenie Bloga będzie kontynuowana, bo według mnie masz ogromne szanse, aby stać się bardzo popularnym Blogerem.
    Jeśli masz czas i chęci zapraszam również i do mnie.
    Może treści prezentowane w moim Blogu nie są tak chwytne i powszechnie interesujące, jak Twoje jednakże może znajdziesz tu coś dla siebie.
    Bardzo zależy mi na obserwatorach i komentarzach, więc jeśli możesz mi pomóc w tej kwestii na zasadzie wzajemnej wymiany byłbym Ci niesamowicie wdzieczny.
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń