sobota, 30 grudnia 2017

Lasagne z mięsem mielonym

Pyszna, mięsna, sycąca lasagne. Aby była nieco zdrowsza, bardziej wartościowa, mniej kaloryczna można użyć mięsa mielonego z indyka i makaronu do lasagne pełnoziarnistego, a do beszamelu mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej.  

Lasagne z mięsem mielonym
Składniki na 4-5 osób
  • 600g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 10dag sera żółtego
Sos beszamelowy 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso mielone podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone cebule, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, dodać pomidory w puszce lub przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. 
Beszamel - masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, mieszając cały czas. Wlać mleko, mieszać do momentu zagotowania sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką. 
Naczynie lub blachę posmarować masłem, można wylać trochę beszamelu i układać na przemian makaron, mięso i sos beszamelowy aż do wykończenia składników. Posypać całość serem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można przykryć folią, aby zbyt się nie spiekł wierzch, a 15 minut przed końcem pieczenia odkryć.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz